Brød

Koldhævet hvedebrød bagt i gryde

5 dl koldt vand
15 g gær
2 tsk salt
1 spsk honning
550 g Hvedemel ( evt. blandet øland, manitoba, alm. hvede)

Vand og gær hældes i røremaskinen og gæren opløses, øvrige ingredienser tilsættes og dejen røres med dejkrog. Først ved svag styrke til dejen er samlet, derefter på fuldstyrke ca. 10 min. til dejen slipper røreskålen.

Dejen filmes og hæver natten over i køleskabet.

Forvarm en støbejernsgryde med låg i ovnen ved 230c, tag gryden ud og læg forsigtigt dejen i gryden, drys med lidt mel.

Bage nu brødet 30 min med låg og yderlig 20 min uden låg.Tjek om brødet er færdigt ved at banke på det, det skal lyde hult.

Brødet løftes over på en bagerist og afkøle

Kardemommestjerne nok til hele familien

Hvorfor ikke bare gå all-in, når der skal bages noget med kanel eller kardemomme, hos os er det populært.

75 g smør
5½ dl mælk
50 g gær
50 g rørsukker
2 tsk stødt kardemomme
½ tsk salt
1 æg
ca 750g hvedemel

Remonce:
150 g blødt smør
100 g rørsukker
2 spsk stødt kanel
2 tsk. stødt kardemomme

-Smelt smørret og tilsæt mælken, kom blandingen i en røreskål, tilsæt salt, kardemomme, æg og sukker og rør melet i lidt ad gangen, til dejen en smidig og føles godt, ikke for tør, tilpas melmængden.

Lad dejen hæve tildækket ca 1 time.
Rør remoncen sammen.


Del dejen i fire dele og rul hver del ud til en rund"pizza". Læg første "pizza på bagepladen med bagepapir og fordel 1/3 af remoncen herpå, smør godt ud til kanten. Læg næste "pizza" ovenpå, smør og gentag. Slut med dej øverst.
Stil et glas på midten og skær gennem dejen i 4 snit fra glasset og til hver verdenshjørne, skær igen hver del med et langt snit, og del igen hver del, så du ender med 16 snipper rundt om glasset.
Løft to snipper ved siden af hinanden op, tvist dem udad to omgange og læg dem tilbage på pladen med enderne samlet, gentag hele vejen rundt, så du tilsidst har en stjerne med 8 spidser.
Lad stjernen hæve endnu 45 min. og bag ca. 20 min v. 175c midt i ovnen


Og ja det er hele arbejdet værd :)


Weekendboller
med havregryn

2tsk Salt
100 g honning eller rørsukker
½ pk tørgær
150 g Havregryn
100 g grahamsmel
450 g Hvedemel

6 dl vand

Alle ingredienser røres sammen i røreskål med hånden, til dejen er jævn som havregrød. Hæver i køleskabet til næste dag

Ovnen tændes på 220c og bollerne sætte på plade, brug en ske eller dejskraber direkte fra skålen, drys med kerne ( her solsikke og chiafrø)

Bage 15 min v/ 220c